Wat biedt video in het onderwijs van de toekomst?

Wat biedt video in het onderwijs van de toekomst?

Op 15 december 2015 vond wederom een SIG Media & Education bijeenkomst plaats die georganiseerd werd in samenwerking met SURF Academy. Een volle zaal en een vol en afwisselend programma kenmerkten de middag. Vele nieuwe onderwijstoepassingen voor video in het onderwijs zijn de revue gepasseerd.

Webcolleges, kennisclips, videoconferencing: deze blended learning tools zijn bij de meeste HO instellingen wel bekend. Tijdens de bijeenkomst werd deze scope verbreed en werd de vraag; "Wat komt de komende tijd op ons af?" nader verkend.  Aan de hand van een beeld van het onderwijs van de toekomst is gesproken over nieuwe onderwijstoepassingen voor video. 4K lijkt al weer achterhaald, maar waar liggen de beperkingen en de kansen? Biedt virtual reality kansen voor het onderwijs? Overbrugt SightDeck afstanden die tot dusver niet geslecht konden worden? in de pauze en tijdens de borrel was er gelegenheid nader kennis te maken met SightDeck en Oculus Rift. Ter voorbereiding op de bijeenkomst was de deelnemers gevraagd de TED talk van Abe Davis (MIT) te bekijken over de kansen van high speed camera's (zie onder).

Van de bijeenkomst zijn opnames gemaakt waar je de antwoorden op deze vragen terug kunt vinden. Van diverse onderwerpen die behandeld zijn, zal op deze website binnenkort nader verslag worden gedaan.

Foto impressie van de bijeenkomst:

Videoverslag van de bijeenkomst

Programma

Werner Degger (UvA): Opening
Dagvoorzitter Werner Degger legt de zaal stellingen voor over de toekomst van video in het onderwijs.

Wim van Petegem (KU Leuven): Het onderwijs over 10 tot 20 jaar (start 13:02)
Prof. Dr. Ir. Wim van Petegem van de KU Leuven werpt een blik in de toekomst.

Jenny de Werk (SURFnet): Google Glass toepassingen en toekomst (srart 33:44)
Jenny licht een aantal experimenten toe en nodigt de zaal uit mee te denken over toepassingen in het onderwijs.

Tom Visscher (In Holland): Oculus Rift, van gaming naar onderwijs? (start 53:47)
Tom laat een aantal VR en 360 video ontwikkelingen zien die ophanden zijn. Wordt 2016 het jaar van Virtual Reality? Om een indruk te krijgen, klik alvast de YouTube playlist aan: 360 video en VR

Marijn Bulten (Burst Video): SightDeck, demonstratie en kansen (start 1:13:46)
Hoe virtueel is virtueel nog als je samen kunt werken op een smartboard waarop je partner elders in de wereld live te zien is? Marijn Bulten van Burst Video toont de mogelijkheden van SightDeck.

Zaaldiscussie
Ruimte voor vragen aan de sprekers

Gert-Jan Verheij (RUG): 4K, 8K of nog meer…   de toepassingen en de mythes (start 1:41:08)
 Gert Jan vertelt over 4K toepassingen bij operatietechnieken.

Jaap Tuyp (UvA): 4K en de beperkingen van het menselijk oog
Jaap geeft inzicht in de beperkingen van hoge resolutie.

Ted Talk Abe Davis (MIT): High speed camera kansen. (zie onder)
Ter voorbereiding op de bijeenkomst is deelnemers gevraagd de TED Talk van Abe Davis, MIT te bekijken.

Esther Breuker (TiU): Augmented Reality Lab (start 2:09:05)
Esther geeft een inkijkje in het DAF Technology Lab. Dit lab, bestaande uit twee ruimtes, de Experience Room en de Research Room, biedt high tech faciliteiten voor studenten, onderzoekers en bedrijven. De combinatie van techniek en gedragswetenschappelijke expertise biedt unieke mogelijkheden voor innovatief onderwijs en onderzoek.

Frank ten Wolde (InHolland): VERT, een voorbeeld van 3D instructie (start 2:19:54)
Bij de opleiding MBRT (Medische Beeldvorming en Radiotherapeutische Technieken) van Hogeschool Inholland is een speciale ruimte ingericht met VERT, de 3D bestralingssimulator.
Hiermee kunnen studenten op een veilige manier radiotherapeutische technieken leren en zelfstandig oefenen. Frank ten Wolde van de opleiding MBRT licht de mogelijkheden van VERT toe. Zie alvast VERT Inholland MBRT

Werber Degger (UvA): Webcolleges in alle collegezalen (start 2:32:39)
De voorspelling dat webcolleges eenzelfde ontwikkeling zou doormaken als de beamer is nog niet bewaarheid. Werner Degger van de UvA schetst een toekomstplaatje voor registraties binnen de collegezaal van de toekomst.

Janine Kiers (TU Delft): MOOC’s na de hype (start 2:39:29)
We zitten nog midden in de hype. Maar wat is nu eigenlijk het business model van de MOOC-platforms en gaat dit uitkomen? Gaat de MOOC content (of wat daarna komt) het hoorcollege vervangen? En hoe verhoud zich dat met open onderwijs?

Zaaldiscussie
Ruimte voor vragen aan de sprekers

Wim van Petegem (KU Leuven): En hoe nu verder? (start 2:56:31)
Het laatste woord van de bijeenkomst is aan Wim van Petegem, die de middag samenvat..

Daarna was er nog tijd voor een borrel en gelegenheid om diverse demonstraties te bekijken.