'Videotrainingen!' 2: Workshop Autocue

'Videotrainingen!' 2: Workshop Autocue

Tijdens de SIG bijeenkomst op 6 oktober 2016 gaf Pieter van Parreeren de workshop Autocue. Vanuit de ervaringen met de weblecture studio bij Hogeschool Inholland ging hij in op het waarom en hoe van dit hulpmiddel, en konden wij zelf beleven hoe het is om een tekst te lezen voor de camera terwijl de autocue loopt.

De workshop begon met een korte uitleg van de werking van het systeem, dat in de Engelstalige wereld Teleprompter genoemd wordt. Voor de cameralens staat een halfdoorlatende spiegel. De tekst wordt van onderaf geprojecteerd op deze spiegel. Je kijkt dus direct in de lens als je de geprojecteerde tekst leest.

 

 

Een eyeopener was het vele gebruik van de autocue in de omroepwereld. Pieter gaf als voorbeeld deze opname van Matthijs van Nieuwkerk waar duidelijk wordt hoe de koning der autocue gebruikers zijn tekst leest..

En wat er gebeurt als de autocue opeens niet meer werkt….

De workshop
Iedere deelnemer van de workshop kreeg de gelegenheid om zelf te ervaren hoe het is om een opname te maken met autocue. Sommigen hadden eerst zelf een tekst aangeleverd. Pieter had ook een paar voorbeeldteksten meegenomen voor als je geen eigen tekst had. Zelf vond ik het samenwerken interessant tussen de presentator en de autocue-operator die de snelheid van de tekst bestuurt. Ook merkte je dat bij een tweede opname het lezen al makkelijker ging dan de eerste keer.

Deze workshop gaf een goede indruk over de mogelijkheden van de autocue. Vooral praktisch aan de slag gaan met een tekst en dan samen het resultaat terugzien was heel leuk en leerzaam. Een video impressie van de eerste workshopsessie zie je hier (klik op de afbeelding).

Zelf aan de slag met autocue
Autocue komt erg  van pas als de presentator moeite heeft met het uit het hoofd zijn tekst goed te brengen. Ook is het een aanrader als je tekst heel precies moet kloppen of als je contact met je publiek belangrijk is in je filmpje.

Als je besluit om de autocue in te zetten, moet je jouw tekst helemaal uitschrijven in spreektaal. Dit klinkt eenvoudig maar is vaak lastiger dan je denkt. Vervolgens ga je de tekst eerst voor jezelf een paar keer hardop oefenen. Pas dan ga je de studio in voor de opname, maar dan staat de opname er wel vaak snel op.

Tot slot 10 tips op een rijtje..

Erik Boon, VU