Voorbeelden van (online) video gebruik tijdens het college
In januari van dit jaar verscheen het artikel; 5 Ways To Use Online Video In Your Classroom. De volgende manieren/voordelen werden vernoemd:
1. Introduceren van nieuw onderwerp
Studenten zijn gewend om video's te kijken en op die manier geïnformeerd te raken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Wanneer je begint met een nieuw onderwerp is het gebruik van video een geweldige manier om deze nieuwe concepten en onderwerpen voor je studenten te introduceren. Video helpt bij het activeren van de voorkennis van studenten door de aandacht van je studenten zo te richten dat ze zich echt focussen op het onderwerp.
2. Formatief toetsen
Video kun je inzetten om de kennis van je studenten te toetsen. Zo kun je bijvoorbeeld een video integreren in een opdracht door gebruik te maken van Formative. Met Formative voeg je een YouTube video toe aan een opdracht inclusief vragen voor studenten. Formative laat je 'real-time' zien hoe studenten antwoorden en geeft je de mogelijkheid om tijdens je college feedback te geven. Het is ook mogelijk om direct vragen te koppelen aan YouTube video’s met behulp van tools zoals RooClick. Jij bepaalt op welk moment in de video de studenten een vraag moeten beantwoorden.
3. Showcase
Studenten maken vaak veel filmpjes die ze vervolgens delen via Instagram of Snapchat. Deze vaardigheden kun je goed inzetten om studenten een opdracht te geven een kort clipje op te nemen van bijvoorbeeld maximaal 10 seconden om een begrip of onderwerp toe te lichten. Deze clipjes kun je bv op een gezamelijke Twitter, Facebook of LMS-groep plaatsen en tijdens het college tonen en bespreken.
4. Extra ondersteuning of verdieping
Video is uitstekend in te zetten als extra hulpmiddel bij moeilijke onderwerpen. Deze video's kun je zelf maken als docent of je zoekt naar geschikte video’s op het web en stelt deze beschikbaar . Je kunt de video’s ook inzetten als verdiepingsstof voor studenten die meer uitdaging nodig hebben. Als docent kun je ook gebruik maken van deze video's tijdens het college om bijvoorbeeld onderwerpen op een andere, vaak bondige, manier te behandelen.
5. Biedt betekenisvolle feedback
Als je feedback geeft aan je studenten via video kan je feedback veel betekenissvoller worden. Na wat oefening kun je als docent snel zo’n video maken door gebruik te maken van je smartphone of screencastprogramma’s zoals Camtasia of MyMediasite waarbij je de feedback bij een opdracht kunt beschrijven en deze kunt becommentariëren. Deze link kun je dan weer delen met je studenten en/of deze plenair behandelen.
Dit overzicht is al wat ouder maar niet minder relevant. Kort samengevat zegt het dat video tijdens college ervoor o.a. zorgen dat:
1. Studenten het onderwerp beter begrijpen
2. Er op levendige wijze de lesstof wordt gepresenteerd waarna je bijvoorbeeld discussies kunt opstarten
3. De echte wereld de collegezaal wordt binnengehaald
De inzet van video is vaak gericht op het onthouden en begrijpen van informatie, waarbij de inzet te vergelijken valt met een traditioneel hoorcollege. In het artikel zien we mooie voorbeelden van hoe video ook ingezet kan worden in het proces van kennis creëren en toepassen, gericht op het actief leren van de student.
(C) picture frontpage Thinglink
Heb jij ook een mooi voorbeeld van hoe je video tijdens je college gebruikt? laat het ons weten en stuur een mail naar redactie@weblectures.nl
Esther Breuker, hoofdredacteur