Studioreeks deel 6: Studio voor distance education
“Please do not disturb, recording in progress”
“Please do not disturb, recording in progress” zegt het bord voor de deur. Daar er een opname gemaakt zou worden voor mijn bezoek doe ik heel zachtjes. Door het raampje in de deur zie ik geen docent meer en de deur blijkt aan te staan. Deze geeft toegang tot een behoorlijk grote ruimte, zeker vier docentenkamers bij elkaar. Links hangt een donker gordijn licht gebogen langs de wand. Er staat een groot smartboard klaar en daanaast zijn allemaal stippen op de grond geplakt. Die zijn om de juiste plaatsen voor het katheder, de hoge tafel om een proef voor te doen of een interviewopstelling te markeren. De bijbehorende camera-opstellingen zijn hierbij voorgeprogrammeerd. Een aantal tafels vol schermen, geluidsapparatuur, pc’s, opnameset van P2Go staan er naast. Pal daarnaast staan 2 camera’s en een preview-screen voor het presentatiegemak van de docent. Alles oogt ruim, als iemand bij de opnamen aanwezig moet zijn, dan kan dit zonder problemen.
Hoge kwaliteit
Deze studio is ingericht om kennisclips op te nemen van hoge kwaliteit. Beeld en geluid moeten perfect zijn en sommige afnemers betalen voor deze cursussen. De afnemers bevinden zich zowel in Nederland als in landen ver weg. De docent wordt geacht, als hij niet op het bord bezig is, recht in de camera te kijken. Hierop wordt ook getraind en als het niet wil lukken dan staat er iemand achter de camera op wie gefocust kan worden. De opname komt heel plezierig over, de docent staat er echt voor de student. Zelf vond ik een punt van discussie hoeveel je van het smartboard laat zien, zeker als daar dezelfde presentatie op staat als bij het powerpoint deel. De opname van het smartboard heeft minder aangename kleuren dan de slides zelf. Bij dit soort goede opnames zie je ook met een kwart bord wat er “op de slide” aangewezen wordt. De docent komt dan ook wat dichter in beeld. De studiocoördinator was het hier niet mee eens. Hij vond dat je jezelf afhankelijk maakt van een P2G setting. Materiaal hergebruiken zónder PPT stream is dan niet meer mogelijk. Leuke discussie!
HD
Alle opnamen worden in HD gemaakt. Dit kan nog niet overal in HD bekeken worden en er wordt vlijtig op gestudeerd hoe dit zo kwalitatief slim mogelijk op te lossen. De audio is heel duidelijk, een plezier om de docent zo goed te horen. De slides zijn zo goed als de docent ze maakt. De ene zorgt voor weinig tekst, puur ondersteuning van het gesproken verhaal. De ander kalkt de slides met zinnen vol. Daar de docent over de inhoud gaat, zal dit nog niet zo snel veranderen.
Kosten
De kosten van deze semi-professionele studio vielen nog mee. De verlichting kon overgenomen worden. Ook de inrichting kon zonder veel problemen bij elkaar gesprokkeld worden. Pc’s en P2Go set/software hadden natuurlijk hun prijs. De audiosplitter (12 kanalen) was ook tweedehands, evenals de compressor/limiter. De camera’s waren wel redelijk prijzig, maar gezien de kwaliteit nu ook weer niet absurd veel. Al met al kwam het totaal op ongeveer €30.000 uit. Daarbij hoeft er voor de ruimte slechts een schijntje van de normale prijs betaald te worden, daar het gebouw op de lijst van af te breken gebouwen staat. Daar gaat nog wel 10 jaar overheen, de investeringen zijn het dus meer dan waard. Enige relatieve nadeel is dat de studio zich op de Dreijen bevindt, een deel van Wageningen dat uiterlijk volgend jaar door de WUR verlaten wordt. De docent moet van de campus dan naar de studio komen, die niet meer vlak naast de deur is. Maar ach, tot voor kort was dit een standaard afstand in Wageningen. Dit zal geen probleem opleveren. Zeker niet gezien de kwaliteit aan opnames die het oplevert. Nog een tip van de studiocoördinator: de compressor/limiter is vooral wat de audio zo goed maakt. Bezuinig niet op je audio!
Voor meer informatie: dennis.anneveldt@wur.nl