MyMediasite: elke docent en student zijn eigen YouTube
Met dank aan Pierre Gorissen (Fontys)
Mediasite is de marktleider in Nederland als het gaat om het opnemen van colleges en kennisclips bij universiteiten en hogescholen. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van aparte opnameapparatuur, professionele camera’s en microfoons, bediend door medewerkers van de AV-dienst of door studentassistenten. Toch biedt Mediasite ook mogelijkheden voor individuele docenten en studenten. Studenten en medewerkers binnen Fontys hogescholen hebben sinds enige tijd de beschikking over MyMediasite. Dit is een uitbreiding op de Mediasite-omgeving die als doel heeft een eenvoudige schil aan te bieden waarmee ook “gewone” gebruikers toegang kunnen krijgen tot de Mediasite omgeving.
Je kunt de omgeving zien als een soort privé YouTube-omgeving voor medewerkers en studenten. Binnen Fontys maken ze verbinding via SURFconext. Dat betekent dat ze op de campus automatisch inloggen en van thuis uit met dezelfde inloggegevens als voor alle andere systemen kunnen inloggen.
Direct video’s uploaden
Via de omgeving kunnen ze dan video’s uploaden. Die video’s hoeven niet met Mediasite gemaakt te zijn. De omgeving biedt de mogelijkheid om vanaf een laptop/desktop en ook rechtstreeks van mobiele apparaten (iPhone, iPad, Android) video’s te uploaden. Een video kan dus op het mobiele apparaat gemaakt worden, bewerkt (bijvoorbeeld in iMovie) en dan rechtstreeks via MyMediasite online gezet worden. Gebruikers kunnen daarbij dan zelf aangeven wie de video’s mag zien: iedereen (dus zonder in te loggen) of alleen bepaalde groepen gebruikers (de docent, medestudenten etc.).
Desktoprecorder
Naast het uploaden van bestaande video’s, kan een gebruiker ook video’s maken met behulp van de Desktoprecorder. Die is beschikbaar voor Windows en Mac OSX en rechtstreeks vanuit de MyMediasite omgeving te downloaden. Er kan op dit moment gekozen worden uit het maken van een diapresentatie (afbeeldingen) met audio of met video of een schermfilm met alleen audio. Na de upgrade naar versie 7 van Mediasite zullen ook schermfilmpjes met video gemaakt kunnen worden. In plaats van een professionele camera wordt er dan gebruik gemaakt van een webcam.
De opname wordt op de laptop/desktop van de gebruiker gemaakt en daarna automatisch geüpload naar de MyMediasite omgeving van de gebruiker. En ook hier kan dan weer een omschrijving en tags aan toegevoegd worden en kan de gebruiker bepalen wie de filmpjes mag bekijken.
Het is dus ook docenten nu heel gemakkelijk om, bijvoorbeeld thuis, aanvullende filmpjes met uitleg te maken voor studenten. Nadat de opnames op MyMediasite staan, kan de docent een link mailen naar de studenten of de video embedden in de leeromgeving.
Statistieken
Naast de mogelijkheid om video’s te maken en online aan te bieden, geeft de omgeving de gebruikers ook inzicht in het gebruik van de video’s. Van alle toegevoegde video’s kunnen namelijk de statistieken opgevraagd worden.
Handig daarbij zijn bijvoorbeeld de “heatmaps” waarmee een gebruiker in één oogopslag kan zien welke delen van een video veel of juist minder vaak bekeken zijn.
De statistieken zijn niet alleen beschikbaar voor de video’s die een gebruiker zelf toevoegt. De Mediasite-beheerders kunnen er voor zorgen dat ook mappen met opnames die gemaakt zijn met de Mediasiterecorders via de MyMediasite-omgeving toegankelijk gemaakt worden.
Zo kan een docent eenvoudig zelf toegang krijgen tot de statistieken van opnames die van colleges gemaakt zijn.
Self service
Door docenten toegang te geven tot mappen met opnames die gemaakt zijn met de Mediasiterecorders kan een deel van het inhoudelijke beheer van de opnames via MyMediasite gedelegeerd worden. Zo kunnen docenten zelf rechten krijgen om de omschrijving of tags van de opnames aan te passen, links naar aanvullend materiaal toe te voegen, of opnames in de online editor bij te knippen, op te knippen in kortere delen of te voorzien van “chapters” (extra navigatie).
Mocht een docent via MyMediasite per ongeluk een opname verwijderen die bewaard had moeten blijven, dan is deze door de beheerders nog via de prullenbak in de beheeromgeving terug te halen.
Wensen en ontwikkelingen
De MyMediasite-omgeving werkt redelijk laagdrempelig en biedt Fontys de mogelijkheid om medewerkers en studenten op een eenvoudige wijze, een afgeschermde (of naar wens open) omgeving te bieden voor het online plaatsen van video’s. Video’s waarin competenties worden vastgelegd kunnen worden gearchiveerd volgens de geldende bewaarplicht en weer beschikbaar gesteld worden bij een accreditatie.
Natuurlijk staan er nog een aantal wensen open. Zo beschikt de omgeving op dit moment over een “platte” mappenstructuur. De leidt in sommige gevallen tot lange lijsten met mappen die soms zelf identieke namen kunnen hebben.
Ook is de desktoprecorder nog merkbaar “zwaarder” voor een computer en minder featurerijk dan bijvoorbeeld concurrerende producten als Camtasia Studio van Techsmith.
En voor docenten die een reeks opnames beschikbaar willen stellen en ook daar de statistieken gecombineerd van willen bijhouden is het nu nog behelpen. Er zijn bijvoorbeeld geen playlists zoals YouTube die kent en statistieken zijn alleen per opname op te vragen. Ook kunnen studenten zich niet via de MyMediasite-omgeving abonneren op opnames van anderen.
Kosten
De kosten voor gebruik van MyMediasite bestaan uit twee delen, de licentie voor deze User Generated Content module (oplopend in staffelprijzen of hogeschool brede licentie) en de kosten voor hosting . Deze kosten staan los van ondersteuning.