Zuyd Workshop Weblectures en Video in een Flipped Classroom
Als AV-ondersteuners bij Zuyd krijgen we steeds vaker de vraag of we niet alleen technisch maar ook inhoudelijk kunnen ondersteunen op het gebied van video. Met een achtergrond als programmamaker kom ik een heel eind op basis van mijn ervaring maar ik wilde graag ook wat meer didactisch en onderwijskundig kunnen ondersteunen. Ik ben daarom de docentenopleiding van Fontys/Zuyd gaan volgen en als een van de resultaten daarvan is er een workshop geboren.
Cursusinhoud
De inhoud van de workshop “Weblectures en Video in een Flipped Classroom” gaat over de didactische inzet van video als leermiddel. Inhoudelijk heb ik me verdiept in de didactiek en kon de opgedane kennis van de docentencursus ook regelrecht gebruiken. De workshop is gemaakt voor docenten van Zuyd en is bedoeld voor beginners.
Insteek
De insteek van de cursus is in eerste instantie om mensen te enthousiasmeren om met weblectures/video aan de slag te gaan. Ik geef ze voorbeelden en enkele handvaten om te beginnen en laat ze samen werken aan een casus waarbij ze een stukje onderwijs ‘ flippen’. Ik laat ze daarbij nadenken over activerende werkvormen tijdens en na het kijken van de video.
Een belangrijk onderdeel is de focus op de voorbereiding en het (her)ontwerp van het curriculum. Ik benadruk dat niet de techniek de grootste hobbel is (simpel beginnen!) maar juist het anders inrichten van de colleges. Het onderwijs van Zuyd leunt bij een aantal faculteiten sterk op hoorcolleges. Deze colleges worden steeds vaker als service opgenomen maar ik proef ook een trend om ze te hergebruiken als vervangend college. Juist voor deze vorm is het goed om na te denken over alternatieve, kortere varianten.
Flip the workshop
Voorbereidend aan de workshop laat ik de cursisten thuis (practice what you preach!) een video bekijken met een inleidend college. Dit was ook mijn eerste opgenomen les! Ik heb met opzet wat spreekfouten laten zitten en de speelduur is langer geworden dan de beoogde 7 minuten. In de workshop praten we hier ook over.
“This will revolutionize education."
Naast dit filmpje bekijken ze een video van Derek Muller van Veritasium: “this will revolutionize education."
Met het programma EdPuzzle heb ik hier vragen ingebouwd die ze als voorbereiding op de workshop kunnen beantwoorden. Dit filmpje geeft aanleiding om te discussiëren over de rol van de docent en hoe studenten het beste leren. Ik gebruik het als inleiding om te praten over de ‘flipped classroom.’ Daarnaast ervaren ze zelf hoe het is om een verrijkte video te bekijken. Ook dit geeft aanleiding om erover door te praten in de les. Opvallend is dat voor een aantal mensen dit de eerste keer is dat ze zelf op deze manier van video gebruik maken. Ze ervaren het als heel positief.
Gebruikte materialen
Inhoudelijk heb ik veel gehad aan de docentenhandleiding van OASE en heb deze ook vrijwel integraal opgenomen in de reader als naslagmateriaal. Daarnaast heb ik veel informatie gehaald uit de publicaties van REC:all en natuurlijk andere artikelen van deze website. Ik heb geprobeerd om de meest praktische informatie voor de docenten te bundelen zodat ze aan de slag kunnen zonder al te veel de literatuur in te hoeven duiken.
Effect
Net zoals bij de workshops “presenteren voor de camera” die we aanbieden merk ik dat het voor veel mensen een duwtje in de rug is om er mee aan de slag te gaan. Daarnaast is het ook een manier om een grassroots community op te bouwen: na de eerste workshop is er meteen een Yammer-groep opgericht door een paar enthousiaste deelnemers zodat ze elkaar op de hoogte kunnen houden van elkaars ervaringen.
Hopelijk kunnen we snel een workshop voor gevorderden gaan ontwikkelen!
Pieter Dekkers
Medewerker Multimedia
Zuyd Hogeschool