360 graden video in het onderwijs
Op 20 juni werden in een prettig koele ruimte bij SURF de innovation challenge winnaars van 2016-2017 gepresenteerd. Naast VR en AR was er ook een voorbeeld met 360 graden video. Het werd gepresenteerd door het projectteam, bestaande uit Gert Bosgra, Jules van Horen en Nikki Verseput van het Onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde (PWO) van de Radboud Universiteit. De 360 graden videoproducties werden gemaakt in samenwerking met GMG Tukfilms. Het verloop en het vervolg van het project zijn te volgen op hun website. Op deze website staat zoveel practische informatie dat ik me beperk tot het verhaal van gistermiddag, dat zich concentreerde op de inhoud.
Waarvoor kun je 360 graden video benutten?
Voor het ervaren van beladen situaties (we kregen het filmpje Clouds over Sidra te zien, opnames in een vluchtenlingenkamp); actief observeren; leren van experts; aanwezig zijn zonder te storen; met en van elkaar leren.
In drie situaties heeft het project verder gewerkt:
- Toegang tot anders moeilijk toegankelijke situaties (bv een gesloten zorginstelling). Voor de opnames zijn inmiddels alle toestemmingen binnen. Bij dit soort opnames moet van veel mensen toestemming gegeven worden, soms ook van verantwoordelijken!
- Leren van experts: bv gesprek van een hulpverlener en een moeder, die van een kind afstand heeft moeten doen, gevolgd door reflexie met de hulpverlener. Hoe stond die in het gesprek, waarom heeft die voor bepaalde voortzettingen gekozen?
- Aanwezig zijn zonder te storen: opnames van kinderen met ernstige verstandelijke beperkingen. Deze kinderen worden vaak druk als er onbekenden aanwezig zijn, nu hoeven ze de camera geeneens te zien.
Het project is ook bezig gegaan met het meten van leerresultaten door te vergelijken tussen reguliere opnames en 360 graden videoopnames met gebruik van de daarbijhorende bril.
Samenvattend
Het was een goede presentatie, wel kort en daarom was het belangrijk dat bij de borrel de opbrengsten van de verschillende presentaties bekeken konden worden. Voor nadere informatie kun je contact opnemen met gert.bosgra@pwo.ru.nl.
Hans Bronkhorst, redacteur Weblectures.nl
© Afbeelding frontpage: Onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde ©2016 PWO /