onderdeel van Videotools voor een studentenbudget
Animaties kan je inzetten voor het visualiseren van concepten of het uitleggen van lastige onderwerpen. Het maakt ingewikkelde boodschappen makkelijker begrijpbaar. Walt Disney zei: "animatie kan alles uitleggen wat het brein maar kan bedenken". Voor het maken van animaties kan je tegenwoordig software op je computer gebruiken, of webgebaseerde tools. Let op: het maken van een goede animatie kan best een uitdaging betekenen!
Software voor op je computer: Open Source animatiesoftware.
- OpenToonz is een vrij compleet pakket voor het maken van 2D animaties.
- Blender is een uitgebreid 3D animatiesoftware pakket waarmee je complete speelfilms kunt animeren. Deze software heeft ook een zeer bruikbare video-editor ingebouwd.
- Krita is een tekenprogramma dat sinds versie 3.0 ook het maken van 2D animaties ondersteunt. Deze software is ook bruikbaar op iets minder stevige computers.
Webgebaseerde animatiesoftware: met deze platforms kan je gratis een animatie maken, met een beperking in tijd en mogelijkheden. Soms krijg je een watermerk in het eindproduct:
- Moovly stelt een gratis licentie beschikbaar voor onderwijsdoeleinden, op basis van een emailadres van een onderwijsinstelling.
- PowToon heeft een gratis accountversie met 100MB opslagruimte, een maximale lengte van 5 minuten met een watermerk.
- Animaker heeft ook een gratis versie, je kunt tot 5 video's per maand maken, met watermerk, van maximaal 2 minuten.
- Biteable is een eenvoudige presentatie / animatietool en biedt gratis 5 videoprojecten per maand en in totaal 1 GB storage. In de gratis versie kan je alleen naar Youtube of Facebook publiceren, als je meer wilt met je animatie dan zul je die daarvandaan moeten downloaden in je account op bijvoorbeeld Youtube.
- Prezi is presentatiesoftware waarmee je ook een vorm van animaties kunt maken. zij bieden een gratis onderwijsaccount aan bij inschrijving met een emailadres van jouw onderwijsinstelling.