Weblectures en Bordgebruik

Weblectures en Bordgebruik

Sinds het SURF Weblecture project 'OASE', (2009 tot eind 2011), heeft de wereld niet stil gestaan. In dit artikel wil ik een aantal technische ontwikkelingen en aanvullingen schetsen met bertrekking tot de variant "weblectures en bordgebruik'.

Door redacteur Erik Boon

Een van deze varianten  die in het Oase project is onderzocht is ‘weblecture en bordgebruik’. De beschrijving van deze variant op  is nog steeds relevant in de huidige praktijk van opnemen van weblectures. Als docent wil je ook tegenwoordig soms je verhaal of berekening gaandeweg opbouwen op een bord of scherm. Sinds het OASE project heeft de wereld niet stil gestaan. In dit artikel wil ik een aantal technische ontwikkelingen en aanvullingen schetsen op dit scenario.

 

Smartboard
Over Flipping the Classroom wordt veel gesproken in het Hoger Onderwijs, docenten passen dit ook soms toe. In het middelbaar onderwijs zie je dat dit concept breed ingezet wordt. Hierdoor is het fenomeen “Youtube-docent” ontstaan. Een van de bekendste Youtube-docenten is  Sieger Kooij. Op het populaire scheikundelessen youtubekanaal maakt hij slim gebruik van het Smartboard.

 

 

 

Touch LCD schermen
Touch LCD schermen zijn steeds breder ingevoerd op instellingen. De meeste merken hebben ook software waarmee deze schermen interactief gebruikt kunnen worden. Op de VU hebben wij een opnamevariant van kennisclips getest met inzet van een 70” multitouch scherm. Deze variant wordt ingezet bij het vak Accounting bij de faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. 

 

 

 

Multistream video
Multistream video: Een interactief bord of “Wacom-scherm” wordt met Mediasite of P2Go vaak opgenomen als dia’s. Dit levert heel veel dia’s op en een schokkerig beeld.  Bij een aantal lecture capture systemen zoals Mediasite (vanaf versie 7) en Matterhorn bestaat nu de Multistream video mogelijkheid waarbij zowel de docent als het presentatiebeeld vloeiend vertoond kunnen worden.

 

 

 

Desktoprecording
Zowel de tablet als het interactief bord kan je opnemen met desktoprecording software. Mediasite en Presentations2Go beschikten al over deze desktop recording software voor docenten, Kaltura heeft nu Capturespace gelanceerd. Je neemt hiermee het scherm als video op zodat je bij de  opbouw van bijvoorbeeld de formule geen schokkerig beeld krijgt. 

 

 

 

 

 

 

Livescribe PencastLivescribe Pencast: Je neemt je stem op terwijl je schrijft op het speciaal papier. Hiermee maak je een video van de opbouw van je aantekeningen. Opbouwen van formules of schema’s kan je hiermee eenvoudig als clip aanbieden. De clip kan je als pdf in de leeromgeving aanbieden. Over dit onderwerp is eerder een uitgebreid artikel verschenen op Weblectures.nl.

 

 

 

 

Opname docent en krijtbord
Natuurlijk is het nog altijd mogelijk om de docent en het krijtbord met een camera op te nemen. Bijvoorbeeld dit college uit de reeks ‘Why Chemical Reactions Happen’ .

Met een iPhone als camera bereik je tegenwoordig ook goede resultaten. Theo de Haan, docent Wiskunde op de VU, heeft de Wisklips hiermee opgenomen.

 

 

Lightboard
Een bijzondere variant van bordgebruik is het Lightboard, hierover kan je binnenkort meer lezen op deze website

 

 

 

 

 

Tot slot

Gebruik van een bord in het onderwijs en in je weblectures of kennisclips kan dus op vele manieren en is een prima tool om kennis over te brengen!

Erik Boon ( VU)