Animatiesoftware en animatietools

onderdeel van Videotools voor een studentenbudget

Animaties kan je inzetten voor het visualiseren van concepten of het uitleggen van lastige onderwerpen. Het maakt ingewikkelde boodschappen makkelijker begrijpbaar. Walt Disney zei: "animatie kan alles uitleggen wat het brein maar kan bedenken". Voor het maken van animaties kan je tegenwoordig software op je computer gebruiken, of webgebaseerde tools. Let op: het maken van een goede animatie kan best een uitdaging betekenen!

Software voor op je computer: Open Source animatiesoftware.

  • OpenToonz is een vrij compleet pakket voor het maken van 2D animaties.
  • Blender is een uitgebreid 3D animatiesoftware pakket waarmee je complete speelfilms kunt animeren. Deze software heeft ook een zeer bruikbare video-editor ingebouwd.
  • Krita is een tekenprogramma dat sinds versie 3.0 ook het maken van 2D animaties ondersteunt. Deze software is ook bruikbaar op iets minder stevige computers.

 

Webgebaseerde animatiesoftware: met deze platforms kan je gratis een animatie maken, met een beperking in tijd en mogelijkheden. Soms krijg je een watermerk in het eindproduct:

  • Moovly stelt een gratis licentie beschikbaar voor onderwijsdoeleinden, op basis van een emailadres van een onderwijsinstelling.
  • PowToon heeft een gratis accountversie met  100MB opslagruimte, een maximale lengte van 5 minuten met een watermerk.
  • Animaker heeft ook een gratis versie, je kunt tot 5 video's per maand maken, met watermerk, van maximaal  2 minuten.
  • Biteable is een eenvoudige presentatie / animatietool en biedt gratis 5 videoprojecten per maand en in totaal 1 GB storage. In de gratis versie kan je alleen naar Youtube of Facebook publiceren, als je meer wilt met je animatie dan zul je die daarvandaan moeten downloaden in je account op bijvoorbeeld Youtube.
  • Prezi is presentatiesoftware waarmee je ook een vorm van animaties kunt maken. zij bieden een  gratis onderwijsaccount aan bij inschrijving met een emailadres van jouw onderwijsinstelling.